Mutfaktaki Kurtarıcı: EL YAPIMI MAKARNA
Mutfaktaki vazgeçilmez lezzetlerden olan makarnayı evde hazırlayarak muhteşem bir şölene dönüştürmek isterseniz bu tarif tam size göre!

Makarnanın ilk ortaya çıkışı hakkında farklı görüşler belirtilmekle beraber, makarnanın tarihinin çok daha eskilere antik Etrüsklere kadar uzandığına dair kayıtlar bulunduğu ifade edilmektedir. Etrüsklerin birçok tahılı karıştırarak uzun görünümlü bir makarna yaptıklarına dair kayıtlara Hz.İsa’dan sonraki ilk yüzyıllarda Romalı yazarların belgelerinde rastlandığı aktarılmaktadır.
Antik Etrüsklerin ve Romalıların makarnayı fırında pişirdikleri, makarnayı haşlama işlemini ise İtalyanların geliştirdiği de bildirilmiştir. Bunun yanında ilk makarnanın İtalya’da yapıldığı düşünülse de genel kanı Marco Polo’nun Çin’e olan seyahatinde makarna ile tanıştığı ve bu eşsiz besini İtalya’da tanıttığı yönündedir. Tarihi kayıtlar Çinlilerin Milattan Önce 5000’lerden beri makarna yediklerini de aktarmaktadır.
Bilinen ilk makarnanın pirinç unundan yapıldığı belirtilmektedir. Tam anlamıyla ilk makarnanın nasıl oluştuğu ya da nereden geldiği hakkında bir bilgi olmasa da günümüzde makarna, geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal bir yiyeceği olarak bilinmektedir. Fakat ününün bulunduğu ülke sınırlarını aştığını ve farklı birçok mutfak
kültüründe de rastlayabileceğimiz bir ürün haline geldiğini söyleyebiliriz. Sizlerde çeşitli şekillerde ve farklı tatlara sahip olabilen makarnalarınızı soslarınızla buluşturulup sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
Ocakta ya da fırında pişirebileceğiniz makarnaları öğle yemeği ya da akşam yemeğinde menünüze ekleyebilirsiniz. Oldukça kolay ve pratik bir şekilde hazırlanabilen, farklı şekillerde ya da boyutlarda tüketilebilen makarnalar için mutfaktaki kurtarıcı demek doğru olabilir. İşte tarifimiz:
Malzemeler
2.5 su bardağı un
3 yumurta
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Ilık su
Haşlamak için
Sıcak su
Tuz
Yapılışı
Geniş bir kaba unu eleyin.
Bir tutam tuz ekleyip karıştırın.
Unun ortasını açın. Yumurtaları ortasına kırın, zeytinyağı ekleyip, bir çatal yardımıyla
homojen kıvama gelene kadar çırpın.
Kenarlardan unu yavaş yavaş karıştırarak yoğurmaya başlayın. Bu sırada su da ilave
edebilirsiniz.
Hamur yumuşak ama yapış yapış olmayacak kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
Ele yapışmayan hamur haline getirip streç ile sararak en az 30 dakika dinlendirin.
Eğer makarna makinanız varsa hamurunuzu eşit parçalara bölüp makinanızdan ince bir hamur elde edene kadar 5-6 kez geçirerek açın. Sonra yine makine yardımıyla istediğiniz şekilde kesin. Makinanız yoksa açabileceğiniz kadar hamur parçası alıp unladığınız yüzeyde merdane yardımıyla açın. Hamur olabildiğince ince olmalıdır. Çok çabuk kurumaya başlayacağından, hemen kesmeyecekseniz açtığınız hamurların üstünü örtün.
Kesmek için en kolay yol hamuru ucundan başlayarak yuvarlamak ve rulo halindeyken kesmektir. Daha sonra kestiğiniz makarnaları elinizle dağıtarak unlu yüzeye koyup üstüne yine un serperek yaklaşık 20 dakika kurumaya bırakın.
Pişirmek için suyu kaynatın. Tuz ilave edin. Hamur parçalarını bir çatal yardımıyla ara sıra
birbirlerinden ayırarak ortalama 5-10 dakika pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
Önemli Notlar
Tarifteki bardak ölçüsü 200 ml’lik su bardağı ölçüsüdür.
Makarna hamuru için kullanacağınız su miktarı ele yapışmayan bir hamur elde edecek kadardır.
Makarnaların birbirine yapışmaması için pişirme suyuna çok az sıvı yağ ilave edilmesi önerilmektedir. Makarnalar ilave edildikten sonra kapak açık olarak pişirilmelidir.
Süzdüğünüz makarnanızı tekrar tencerenizin içerisine alarak üzerine pesto sos, ısıtılmış krema, sotelenmiş mantar veya kızartılmış tavuk parçaları ilave edip iyice harmanlayarak çeşitlendirebilirsiniz.
Makarnanız çok kuru olursa içerisine ayırdığınız makarna suyundan ekleyebilirsiniz.
Pişireceğiniz makarna miktarına uygun büyüklükte bir tencere seçilmesi tavsiye edilmektedir.
Makarnanızın pişme süresini kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
Makarna hamurunuza ıspanak püresi, havuç püresi, pancar püresi gibi ürünler ekleyerek renkli ve doğal makarna hamurları elde edebilirsiniz.
Makarna çoğunlukla durum buğdayı ile üretilmektedir. Ancak, farklı unlardan da farklı amaçlarla makarnalar üretilmektedir (glutensiz makarna gibi). Çeşitli unlar kullanarak farklı tatlarda, besleyici makarnalar elde edebilirsiniz.
Tarih: 03-04-2025
FACEBOOK YORUM
Yorum