ŞERMİN YAŞAR’IN “DÜNYANIN EN ÖNEMLİ ÖĞRENCİSİ” KİTABI ÜZERİNE
Son dönemde kitapları, projeleri –özellikle Kelime Müzesi- ile adını sıkça duyduğumuz Şermin Yaşar’ın “Dünyanın En Önemli Öğrencisi” kitabından bahsetmek istedim bu yazımda. Kitabın birinci baskısı Haziran 2024’te Taze Kitap Yayıncılık tarafından yapılmış. Resimlemesini Mert Tugen, editörlüğünü ise Saide Nur Dikmen üstlenmiş. Renkli ön ve arka kapak görseli kendi içinde bir bütünlük içinde.

Kitabın kahramanı “dünyanın en önemli öğrencisi”, Fikri Bey, ön kapakta daha da önde ve büyük çizilmiş. Kitabın ön ve arka iç kapağı diyebileceğimiz bölümlerinde kahramanımız Fikri Bey’in “Fikri Bey” olduğu zamanlara ait çizimler mevcut. 160 sayfalık eser, 17 bölümden oluşmuştur. Bölüm başlıkları iki tam sayfayı kaplayan çizimlerle birlikte verilmiş. Konuyu özetleyen bu çizimler, kitabın okur kitlesi olan çocuklarda resim sanatına, güzel sanatlar liselerine ilgiyi arttıracak nitelikte. Ayrıca metinde geçen kelimelerin küçük görselleri de sayfa kenarlarına yerleştirilmiş. Kitap içinde satırlar arası boşluklar, çocuklar için uygun nitelikte. Okurda dikkati canlı tutacak şekilde farklı yazı fontları, farklı büyüklük ve kalınlıkta sayfalara yayılmış.
Bir Diploma Meselesi
“Sayın Fikri Dümbelek,
Ortaokul mezuniyetiniz sırasında hatalı bir işlem yapıldığı fark edilmiştir. Bazı derslerinizden geçemediğiniz tespit edilmiştir. Bu yüzden bir an önce okulunuza geri dönmeniz talep edilmektedir. Okula geri dönmemeniz ve derslerinize devam etmemeniz durumunda lise ve üniversite diplomalarınız da geçersiz sayılacaktır. Okula dönüp sınavlarınızı vermeniz halinde yeniden mezun olabileceksiniz. Acilen okulumuza müracaatınız beklenmektedir.”
“Dünyanın En Önemli Öğrencisi” kitabından bir alıntı yukarıdaki ifadeler. Kitabın kahramanı Fikri Bey’e gelen bu mektup, olayların çıkış noktasını oluşturuyor. Fikri Bey; bir CEO, yönetim kurulu başkanı, genel müdür ve aynı zamanda finans koordinatörü. Bu ünvanların içinde Fikri Bey için en önemlisi “Bey” elbette. Soyadı “Dümbelek”e bir alternatif.
Gelen mektuptan önce eşi, çocukları, anne babası, iş yerindeki arkadaşları, toplum içinde karşılaştığı herkesle bir çatışma içinde olan Fikri Bey, mektuptan sonra -okul sıralarında- kendisiyle bir yüzleşme yaşıyor. Çocukken kurduğu hayallerini gerçekleştirememenin onu getirdiği noktaya dışarıdan bakma fırsatı bulan Fikri Bey; CEO, yönetim kurulu başkanı, genel müdür ve aynı zamanda finans koordinatörü Fikri Bey ile bir çatışma yaşıyor. Bu çatışma sürecindeki olayların ayrıntılarını ve tüm bunların sonucunda Fikri Bey’in geldiği noktayı okura bırakalım.
Gerekçesi ne olursa olsun bir yetişkinin tekrar okul sıralarına dönmüş olması elbette çocuk okurların dikkatini çekecektir. Dünyanın en önemli öğrencisinin müdür, öğretmenler ve sınıftaki diğer öğrencilerle olumlu ve olumsuz tüm ortak yaşantılarının onu getirdiği nokta, okurların okula karşı geliştireceği olumlu tutuma katkıda bulunacaktır. Bütün işlerini, sorunlarını parayla, üst düzey kimselerle bağlantısıyla çözmeye alışkın birinin doğru yönetici, öğretmen ve arkadaşlarla süreç içinde doğruya yönelmesi bir çocuk edebiyatı eseri için kayda değer nitelikler. Kitapta “sen dili” kullanımına dair bir uyarı açıkça ifade edilmiş: “Dikkat ettiyseniz Fikri Bey kendisi dışında kimseye bey demekten hoşlanmaz ve onlara sen diye hitap ederdi. Ama kendisine sen dediklerinde bunu büyük bir nezaketsizlik kabul ederdi.” (s. 21)
Kitap; okul kurallarına uyum, insanlarla doğru iletişim, toplum içinde doğru davranışlar sergileme konusunda çocuklara bir bakış açısı kazandırırken yetişkinlere bir öz eleştiri yapma teklifi sunuyor. Hayallerinizi gerçekleştirmek için hiçbir zaman geç değildir. Bir CEO, yönetim kurulu başkanı, genel müdür ve aynı zamanda finans koordinatörü olan Fikri Bey’in basit bir çarpma işlemini yapamaması, kitapta bir eğitim sistemi eleştirisi mi var, sorusunu akıllara getirebilir.
Açık, anlaşılır, akıcı bir dille kaleme alınan eser; diyaloglarla zenginleştirilmiş. Eser, okumaya yeni yeni başlayan 5. ve 6. sınıf öğrencileri için eğlenceli bir başlangıç kitabı niteliğinde.
Kitapta anlatıcının söze karıştığı yerler de bulunmakta: “Ah Fikri Bey ah, nasıl da yanılıyordu.” (s. 36) Kitabın sonunda bulunan Türkçenin doğru kullanımına dair hassasiyet ayrıca takdire şayan: “Türkçemizde boş yapma diye bir şey yooooook!!!!” (s. 157)
Veli AY
Yaşar, Şermin, Dünyanın En Önemli Öğrencisi, Taze Kitap Yayıncılık, Ankara, 2024.
Tarih: 18-03-2025